Recettes expérimentées par l’association Nunc est bibendum
AGNVS PARTHICVSHaedum sive agnum Parthicum: mittes in furnum. teres piper, rutam, cepam, satureiam, Damascena enucleata, laseris modicum, vinum, liquamen, et oleum [uinum]. Fervens colluitur in disco, ex aceto sumitur.
Apicius, De re coquinaria, Liber VIII. Tetrapus, VI. In haedo vel agno, 10 (368) |
AVREIConnue à Gênes sous le nom de farinata, cette galette salée très fine est préparée avec des ingrédients simples: farine de pois chiches, eau, sel, huile d’olive, graines… Son origine remonte à l’Antiquité. A l’époque les soldats grecs et romains préparaient ce mélange en le cuisant sur des pierres chaudes ou sur leurs boucliers afin de se nourrir rapidement sans trop dépenser. Sources diverses |
BOLETIBoletos aliter: thyrsos eorum concisos in patellam novam perfundis, addito pipere, ligustico, modico melle. Liquamine temperabis. oleum modice. Boletos aliter: thyrsos eorum concisos in patellam novam perfundis, addito pipere, ligustico, modico melle. liquamine temperabis. Oleum modice.
Apicius, De re coquinaria, Liber VII. Polyteles, XV. Fungi farnei vel boleti, 6 (315) |
CARDVI CVM OVIS
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CICERONAFaseoli virides et cicer ex sale, cumino, oleo et mero modico inferuntur.
Apicius, De re coquinaria, Liber V. Ospreon, VIII. Faseoli et cicer, 1 (208/209) |
DOLMATAE IN MELLEDulcia domestica: palmulas vel dactylos excepto semine, nuce vel nucleis vel pipere trito infercies. Sale foris contingis, frigis in melle cocto, et inferes.
Apicius, De re coquinaria, Liber VII. Polyteles, XIII. Dulcia domestica et melcae, 1 (296) |
EPITYRUMEpityrum album, nigrum, variumque sic facito. Ex oleis albis, nigris variisque nuculeos eiicito. Sic condito. Concidito ipsas : addito oleum, acetum, coriandrum, cuminem, foeniculum, rutam, mentam. In orculam condito, oleum supra siet. Ita utitor.
Voir l’article Epityrum: l’olive, mère de toutes les bonnes pâtes. Caton l’Ancien, De agri cultura, CXIX |
FARRATVMLe farro était la principale céréale des romains avant que le blé ne s’impose progressivement dès le Ve siècle avant notre ère. Nous avons adapté les différentes recettes de bouillies données par Apicius pour réaliser un risotto qui accompagne très bien les mets romains. La recette convient aussi très bien avec une autre céréale ancienne à «grain vêtu», l’orge perlé. Inspiré de: Apicius, De re coquinaria, Liber V. Ospreon, I. Pultes. |
GVSTVM DE PRAECOQVIISGustum de praecoquiis: [dureina primotica pusilla] praecoquia purgas, enucleas, in frigidam mittis, in patina componis. Teres piper, mentam siccam, suffundis liquamen, adicies mel, passum, vinum et acetum. refundis in patinam super praecoquia, olei modicum mittis et lento igni ferveat. Cum ferbuerit, amulo obligas. Piper aspargis et inferes.
Selon Apicius, il s’agit d’une entrée, mais nous préférons le servir en dessert! Apicius, De re coquinaria, Liber IV. Pandecter, V. Gustum, 4 (178) |
INTRITA EX LENTIBVSLa soupe aux lentilles, parfois enrichie de légumes divers, existe depuis la nuit des temps. Elle était bien entendu consommée à l’époque romaine. Au Moyen-Orient, la soupe de lentilles est restée un plat incontournable. C’est le cas du Maroc à l’Egypte, jusqu’en Turquie où la soupe de lentilles –mercimek çorbası– figure sur toutes les cartes. Les recettes les plus proches chez Apicius sont celles données au chapitres sur les lentilles et sur les décoctions. Inspiré de: Apicius, De re coquinaria, Liber V. Ospreon, II. Lenticula, 2 Aliter lenticulam (185) et V. Tisanam et alicam, 2. Aliter tisanam (202) |
LENTICVLA DE CASTANEISLenticulam de castaneis: accipies caccabum novum, et castaneas purgatas diligenter mittis. adicies aquam et nitrum modice, facies ut coquatur. cum coquitur, mittis in mortario piper, cuminum, semen coriandri, mentam, rutam, laseris radicem, puleium, fricabis. Suffundis acetum, mel, liquamen, aceto temperabis, et super castaneas coctas refundis. Adicies oleum, facies ut ferveat. Cum bene ferbuerit, tudiclabis [ut in mortario teres]. gustas, si quid deest, addes. Cum in boletar miseris, addes oleum viridem.
Apicius, De re coquinaria, Liber V. Ospreon, II. Lenticula, 2 (184) |
LENTICVLA EX PORRISAliter lenticulam: coquis. cum despumaverit, porrum et coriandrum viridem supermittis. ‹teres› coriandri semen, puleium, laseris radicem, [semen] mentam et rutam, suffundis acetum, adicies melle, liquamine, aceto, defrito temperabis, adicies oleum, agitabis. Si quid opus fuerit, mittis. Amulo obligas, insuper oleum viridem mittis, piper aspargis et inferes.
Apicius, De re coquinaria, Liber V. Ospreon, II. Lenticula, 3 (185) |
LEPVS EX SUO IVREAliter leporem ex suo iure: leporem curas, exossas, ornas, mittes in caccabo, adicies oleum, liquamen, cocturam, fasciculum porri, coriandrum, anethum. dum coquitur, adicies in mortarium piper, ligusticum, cuminum, coriandri semen, laseris radicem, cepam aridam, mentam, rutam, apii semen, fricabis, suffundes liquamen, adicies mel, ius de suo sibi, defrito, aceto temperabis. facies ut ferveat. Cum ferbuerit, amulo obligabis. Exornas, ius perfundes, ‹piper› asparges et inferes.
Apicius, De re coquinaria, Liber VIII. Tetrapus, VIII. Leporem, 6 (389) |
MELIKAMMAROI (Μελικάμμαροι)Cette recette est adaptée de diverses sources anciennes : le poète grec antique Philoxène de Cythère (-435, Cythère / -380, Éphèse) décrit les crevettes au miel comme savoureuses, mais son poème n’aide pas à recréer le plat! Sources diverses |
MELITOXYGALA (μελιτὀξύγαλα)Délicieux dessert de la Grèce contemporaine, le yaourt au miel puise ses racines chez Homère, qui décrit le Cyclope faisant cailler le lait de ses brebis… Sources diverses, voir l’article Le yaourt, douceur barbare pour palais romains |
MINVTAL EX PRAECOQVISMinutal ex praecoquis: adicies in caccabum oleum, liquamen, vinum, concides cepam ascaloniam aridam, spatulam porcinam coctam tessellatim concides. His omnibus coctis teres piper, cuminum, mentam siccam, anethum, suffundis mel, liquamen, passum, acetum modice, ius de suo sibi, temperabis, praecoqua enucleata mittis, facies ut ferveant, donec percoquantur. Tractam confringes, ex ea obligas. Piper aspargis et inferes.
Apicius, De re coquinaria, Liber IV. Pandecter, III. Minutal de piscibus vel esiciis, 6 (170) |
MORETVMMoretaria: mentam, rutam, coriandrum, feniculum, omnia viridia, ligusticum, piper, mel, liquamen. Si opus fuerit, acetum addes.
Apicius, De re coquinaria, Liber I. Epimeles, XXI. Moretaria (36) |
MVSTACEIMustaceos sic facito. Farinae siligineae modium unum musto conspergito. Anesum, cuminum, adipis P. II, casei libram, et de virga lauri deradito, eodem addito, et ubi definxeris, lauri folia subtus addito, cum coques.
Voici la recette des fameux petits pains de Caton! Caton l’Ancien, De agri cultura, CXXI |
PANIS FOCACIVSOn ne commence à faire du pain à Rome qu’au IIe siècle avant J.C. Les Romains, qui jusqu’à lors consommaient des pains non levés et des bouillies de céréales, empruntent aux Grecs l’utilisation du moût des vendanges pour fabriquer de la levure, et améliorent la technique du pétrissage. A Pompéi, les pains entiers retrouvés montrent qu’ils pouvaient être entaillés en rayons, afin de faciliter l’homogénéité de la cuisson et le partage. Sources diverses |
PATINA DE CVCVRBITISPatina de cucurbitis: cucurbitas elixas et frictas in patina compones, cuminatum superfundes, modico oleo super adiecto, fervere facias et inferes.
Apicius, De re coquinaria, Liber IV. Pandecter, II. Patinae piscium holerum pomorum, 10 (137) |
PATINA DE PIRISPatina de piris: pira elixa et purgata e medio teres cum pipere, cumino, melle, passo, liquamine, oleo modico. Ovis missis patinam facies, piper super aspargis et inferes.
Apicius, De re coquinaria, Liber IV. Pandecter, II. Patinae piscium holerum pomorum, 35 (162) |
PISCIS CORIANDRATVSIus in pisce elixo: piscem curabis diligenter, mittes in mortarium salem, coriandri semen, conteres bene, volves eum, adicies in patinam, cooperies, gypsabis, coques in furno. Cum coctus fuerit, tolles, aceto acerrimo asperges et inferes.
Apicius, De re coquinaria, Liber X. Halius, I. In piscibus, 4 (437) |
PLAKOVS (πλακοῦς)Placentam sic facito. (…) Postea in tabula pura, quae pateat P. I, ibi balteum ponito, folia laurea uncta supponito, placentam fingito. Tracta singula in totum solum primum ponito, deinde de mortario tracta linito, tracta addito singulatim, item linito usque adeo, donec omne caseum cum melle abusus eris. In summum tracta singula indito, postea solum contrahito ornatoque focum + de ve primo + temperatoque, tunc placentam inponito, testo caldo operito, pruna insuper et circum operito. Aperito, dum inspicias, bis aut ter. Ubi cocta erit, eximito et melle unguito. Haec erit placenta semodialis.
Marcus Porcius Cato, De agri cultura, LXXVI |
POMA VARIAPepones et melones. Piper, puleium, mel vel passum, liquamen, acetum. Interdum et silfi accedit.
Cette recette peut être adaptée avec tous les fruits de saison qui existaient durant l’Antiquité. Apicius, De re coquinaria, Liber III. Cepvros, VII. Pepones et melones (85)
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PORRI
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PVLLVS CVM FRACTIS OLIVISAliter avem: in ventrem eius fractas olivas novas mittis et consutam sic elixabis. Deinde coctas olivas eximes.
Cette fois, nous n’allons pas suivre Apicius et jeter les olives, c’est trop bon! Apicius, De re coquinaria, Liber VI. Aeropetes, V. Ius in diversis avibus, 7 (231) |
PVLLVS FRONTONIANVSPullum Frontonianum: pullum praedura, condies liquamine, oleo mixto, cui mittis fasciculum anethi, porri, satureiae et coriandri viridis, et coques. Ubi coctus fuerit, levabis eum, in lance defrito perungues, piper aspargis et inferes.
Apicius, De re coquinaria, Liber VI. Aeropetes, IX. In pullo, 12 (248) |
PVLLVS NVMIDICVSPullum curas, elixas, levas, laser ac piper ‹aspergis› et assas. Teres piper, cuminum, coriandri semen, laseris radicem, rutam, caryotam, nucleos, suffundis acetum, mel, liquamen et oleum, temperabis. cum ferbuerit, amulo obligas, pullum perfundis, piper aspergis et inferes.
Apicius, De re coquinaria, Liber VI. Aeropetes. VIII. In pullo, 4 (240) |
PVLLVS VARDANVSPullus Vardanus: pullum coques iure hoc: liquamine, oleo, vino, ‹cui mittis› fasciculum porri, coriandri, satureiae. Cum coctus fuerit, teres piper, nucleos cyathos duos et ius de suo sibi suffundis et fasciculos proicies. Lac temperas, et reexinanies [in] mortarium supra pullum, ut ferveat. Obligas eundem albamentis ovorum tritis, ponis in lance et iure supra scripto perfundis. Hoc ius candidum appellatur.
Apicius, De re coquinaria, Liber VI. Aeropetes, IX. In pullo, 11 (247) |
PULS FRICTASaviez-vous que le mot polenta existe en latin classique? Il ne désigne évidemment pas une préparation à base de semoule de maïs, puisque que cette céréale a été ramenée par les colons européen d’Amérique, mais de blé ou d’orge. Caton, De agri cultura; Pline, Naturalis historia; Columelle, De re rustica |
TIROPATINA BACCHICe délice de Bacchus est un flan où le vin moelleux (mulsum) remplace le lait. Sources diverses |
VITELLINA FRICTAVitellina fricta: piper, ligusticum, apii semen, cuminum, origanum, cepam siccam, uvam passam, mel, acetum, vinum, liquamen, oleum, defritum.
Apicius, De re coquinaria, Liber VIII. Tetrapus, V. Bubula sive vitellina, 1 (353) |
ZOMOTEGANON (ζωμοτήγανον)Patina zomoteganon : crudos quoslibet pisces in patina compones. adicies oleum, liquamen, vinum, [coctum] fasciculum porri, coriandri. Dum coquitur, teres piper, ligusticum, origani fasciculum, [de suo sibi] fricabis, suffundes ius de suo sibi, ova cruda dissolves, temperas. Exinanies in patinam, facies ut obligetur. Cum tenuerit, piper aspergis et inferes.
Apicius,De re coquinaria, Liber IV. Pandecter, II. Patinae piscium holerum pomorum, 27 (154) |